vrijdag 14 december 2012

Kaart Wenen - Vakantie Oostenrijk

Kaart Wenen, wegen, spoorwegen: CIA
Wenen is een van de negen deelstaten van Oostenrijk. De hoofdstad is Wenen. Deze stad, in het Duits Wien, is ook de hoofdstad van Oostenrijk. Het grondgebied van de stad en gemeente vallen samen met dat van de deelstaat.

Het bondsland telt 1.731.236 inwoners (januari 2012). De agglomeratie van Wenen heeft 2.419.000 inwoners (2008).

Wenen ligt in het noordoosten van het land, bij de rivier de Donau, en wordt volledig omsloten door de deelstaat Neder-Oostenrijk.

Het hoogste punt is met een hoogste van 542 meter de Hermannskogel.

In het noordwesten en westen van de deelstaat Wenen ligt het Wienerwald. Uit het Wienerwald stromen tal van kleinde rivieren de stad in. De bekendste daarvan is de Wienfluss.

De bergen in het westen worden richting het zuiden in terassen voortgezet, met de Wienerberg en Laaer Berg. Dit gehele gebied wordt voor de wijnbouw gebruikt, en vormt de Weinbauregion Wien.

Klimaat en vakantie
Wenen heeft een klimaat dat een overgang vormt met invloeden van de oceaan uit het westen en continentale invloeden uit het oosten.

Wenen heeft veel musea, waaronder het Kunsthistorisches Museum Wien, de Albertina en het Liechtenstein Museum.

Het nieuwe MuseumsQuartier, direct in de binnenstad, is een combinatie van oude en nieuwe musea.

Daarnaast zijn er verschillende theaters en opera’s, waaronder de wereldberoemde Wiener Staatsoper.

In de stad liggen ook tal van historische bezienswaardigheden, zoals de Stephansdom uit de 12e eeuw, de Augustijnenkerk en de Karlskirche.

Een aantal paleizen zijn Schloss Schönbrunn, het zomerpaleis van de Oostenrijkse keizers, Slot Belvedere, Paleis Mollard-Clary, Palais Equitable, Paleis Auersperg en Hofburg.

Kaart districten Wenen

Kaart districten Wenen
Wenen is bestuurlijk verdeeld in 23 districten. Deze hebben een naam en een nummer. I Innere Stadt - II Leopoldstadt - III Landstraße - IV Wieden - V Margareten - VI Mariahilf - VII Neubau.

VIII Josefstadt - IX Alsergrund - X Favoriten - XI Simmering - XII Meidling - XIII Hietzing - XIV Penzing - XV Rudolfsheim-Fünfhaus.

XVI Ottakring - XVII Hernals - XVIII Währing - XIX Döbling - XX Brigittenau - XXI Floridsdorf - XXII Donaustadt - XXIII Liesing

Wenen is via snelwegen en treinverbindingen goed verbonden met andere steden in Oostenrijk en het buitenland.

Het internationale vliegveld is Wenen-Schwechat (Vienna International Airport). De luchthaven is met trein en metro verbonden met het openbaarvervoernetwerk van Wenen.

Kaart Wenen
De Oostenrijkse deelstaat wordt geheel omsloten door de deelstaat Neder-Oostenrijk.

Kaart Wenen: EU