woensdag 12 december 2012

Kaart Burgenland en Eisenstadt - Vakantie Oostenrijk

Kaart Burgenland, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: CIA
Burgenland is een van de negen deelstaten van Oostenrijk. Het bondsland ligt in het uiterste oosten van het land en telt 286.215 inwoners (januari 2012). De hoofdstad is Eisenstadt.

Het bondsland is na Wenen en Vorarlberg de kleinste deelstaat van Oostenrijk en telt de minste inwoners van alle bondslanden.

Burgenland grenst in het noordwesten aan het bondsland Nederoostenrijk en in het zuidwesten aan Stiermarken. In het oosten grenst het aan Hongarije. Het uiterste noordoosten grenst aan Slowakije en het uiterste zuiden aan Slovenië.

De hoogste berg van de deelstaat is met een hoogte van 884 meter de Geschriebenstein. Over de top van deze berg loopt de grens met Hongarije.

In het uiterste noorden vormt de historische grensrivier de Leitha de grens met de deelstaat Niederösterreich.

De hoofdstad Eisenstadt ligt ten zuiden van het Leithagebergte.

Landschappelijk is Burgenland ingedeeld in drie delen. Dit zijn Nordburgenland, Mittelburgenland en Südburgenland.

Noordburgenland ligt ten noorden van het Ödenburger Gebergte. Landschappelijk behoort het grotendeels tot de Pannonische Vlakte.

Middenburgenland bestaat uit het district Oberpullendorf. Het gebied is overwegend heuvelachtig.

Zuidburgenland bestaat uit de districten Güssing, Jennersdorf en Oberwart. Door het zuiden van Burgenland stroomt de rivier de Raab, een zijrivier van de Donau.

Rivieren Burgenland
Een aantal rivieren in het Burgenland zijn de Leitha, Wulka, Aubach, Stoober Bach, Rabnitz, Zöbernbach, Güns, Tauchenbach, Pinka, Strembach, Lafnitz, Raab. De rivieren horen tot het stroomgebied van de Donau.

Klimaat en vakantie
Burgenland kent een klimaat dat een overgangsgebied vormt met de Hongaarse Laagvlakte en het voorland van de Oost-Alpen.

Het gebied kent hete en droge zomers waarbij plotseling onweers- en hagelbuien voor kunnen komen. De wintertemperaturen zijn gematigd.

Een belangrijke toeristische trekpleister in de deelstaat zijn de Neusiedler See in het noordoosten en de Seewinkel, tussen de oostelijke oever van de Neusiedler See en de Hongaarse grens.

Hier ligt het nationale park Neusiedler See-Seewinkel. Er liggen vennen die in de zomer opdrogen tot zoutmoerassen. In de buurt ligt ook het natuurreservaat Lange Lacke.

Het nationale park Neusiedler See/Seewinkel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De plaats Raiding (Hongaars: Doborján) is de geboorteplaats van de Hongaarse componist Franz Liszt (1811-1886).

Steden Burgenland
Naast de hoofdstad Eisenstadt zijn een aantal andere steden in Burgenland: Rust, Mattersburg, Neusiedl am See, Oberwart, Pinkafeld, Jennersdorf, Neudörfl, Güssing, Parndorf, Gols, Großpetersdorf, Nickelsdorf.

Eisenstadt is via de snelweg A 3, die naar de A 2 voert, verbonden met de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Bij de plaats Nickelsdorf, langs de A 4, ligt de belangrijke grensovergang naar Hegyeshalom in Hongarije.

Kaart Burgenland
De Oostenrijkse deelstaat Burgenland grenst aan de bondslanden Neder-Oostenrijk en Stiermarken. In het oosten grenst het aan Hongarije en Slowakije en het zuiden aan Slovenië. De hoofdstad is Eisenstadt.

Kaart Burgenland, steden, districten: EU