zaterdag 15 december 2012

Kaart Neder-Oostenrijk en Sankt Pölten - Oostenrijk Vakantie

Kaart Neder-Oostenrijk, steden, wegen, spoorlijnen, rivieren: CIA
Neder-Oostenrijk in een van de negen deelstaten van Oostenrijk. Het bondsland ligt in het noordoosten van het land en telt 1.617.455 inwoners (januari 2012). De hoofdstad is Sankt Pölten en de Duitse naam voor de deelstaat is Niederösterreich.

Met een oppervlakte van 19.177 km² is het gebied de grootste deelstaat van Oostenrijk.

Neder-Oostenrijk grenst in het westen aan de deelstaat Opper-Oostenrijk, in het zuidoosten aan Burgenland en in het zuiden aan Stiermarken. Het bondsland omsluit in het geheel het bondsland Wenen.

In het noorden grenst de deelstaat aan buurland Tsjechië en in het noordoosten aan Slowakije.

De deelstaat wordt onderverdeeld in vier historische kwartieren. Dit zijn het Weinviertel in het noordoosten, het Waldviertel in het noordwesten, het Mostviertel in het zuidwesten en het Industrieviertel in het zuidoosten.

Neder-Oostenrijk strekt zich tussen de Enns en de March uit langs beide zijden van de rivier de Donau.

Het gebied is te onderscheiden in vier landschapstypes. In het zuiden liggen de Niederösterreichische Alpen, met als hoogste top de Schneeberg (2.075 m).

In het oosten ligt het vrijwel boomloze Weense Bekken en de vruchtbare laagvlakte tussen de Donau en de March (Marchfeld). In het noordwesten ligt het Oostenrijks granietplateau met beboste hoogvlakten tot 800 meter.

Hoogste bergen
De hoogste bergen in Neder-Oostenrijk zijn de Klosterwappen (2.076 m) in het Schneebergmassief, de Scheibwaldhöhe (1.943 m.) in het bergmassief Rax.

Andere bergmassieven zijn de Ötscher, Dürrenstein, Schneealpe, met de Ameisbühel (1.828 m), Hochkar (1.808 m), Gamsstein (1.774 m), Stumpfmauer (1.770 m), Göller (1.766 m), Hochwechsel (1.743 m).

Klimaat en vakantie
Neder-Oostenrijk kent milde winters en warme zomer. De gemiddelde temperatuur in juli is 19 °C.

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. De deelstaat trekt zowel in de zomer als de winter vakantiegangers. In de bergen zijn accommodaties om de wintersport te beoefenen.

De deelstaat Neder-Oostenrijk telt tientallen gebieden om de wintersport te beoefenen met skipistes, rodelbanen en loips om te langlaufen.

Sankt Pölten, de hoofdstad van het bondsland, ligt aan de Traisen. De stad heeft een Historisch Museum.

De dom in de stad dateert oorspronkelijk uit de 12de eeuw. In de 18de eeuw kreeg de stad een vernieuwde dom in barokstijl. In de stad liggen verder een aantal kerken en talrijke huizen met barokke gevels.

Steden Neder-Oostenrijk
Naast de hoofdstad St. Pölten zijn een aantal andere steden in Neder-Oostenrijk: Krems an der Donau, Baden, Waidhofen an der Ybbs, Wiener Neustadt, Hollabrunn, Horn, Korneuburg.

Lilienfeld, Melk, Mistelbach, Mödling, Neunkirchen, Scheibbs, Tulln an der Donau, Waidhofen an der Thaya, Klosterneuburg, Zwettl-Niederösterreich.

St. Pölten is een belangrijk verkeersknooppunt van autowegen en spoorlijnen.

Kaart Neder-Oostenrijk
het Oostenrijkse bondsland Neder-Oostenrijk grenst aan de bondslanden Opper-Oostenrijk, Burgenland en Stiermarken. Het bondsland omsluit het bondsland Wenen. In het noorden grenst het an de buurlanden Tsjechië en Slowakije.

Kaart Neder-Oostenrijk: steden, districten: EU