maandag 10 december 2012

Kaart Oostenrijk en Wenen - Alpen Wintersport Vakantie

Kaart Oostenrijk, steden, wegen, rivieren: CIA
Oostenrijk heet officieel de Republiek Oostenrijk. Het is een land in de regio West-Europa met 8.210.281 inwoners (2009). De hoofdstad is Wenen en de officiële taal is Duits.

Het land telt acht buurlanden. In het noorden grenst Oostenrijk aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Hongarije en Slowakije, in het zuiden aan Slovenië en Italië en in het westen aan Liechtenstein en Zwitserland.

Oostenrijk is verdeel in 9 deelstaten. Dit zijn Wenen (in het Duits: Wien), Burgenland, Karinthië (Kärnten), Salzburg, Neder-Oostenrijk (Niederösterreich), Stiermarken (Steiermark), Tirol, Vorarlberg en Opper-Oostenrijk (Oberösterreich).

Kaart Oostenrijk, deelstaten, wegen, steden, rivieren: CIA

Oostenrijk deelt samen met Duitsland en Zwitserland de soevereiniteit over de Bodensee (Bodenmeer).

De Verenigde Naties delen Oostenrijk, evenals Duitsland, Liechtenstein en Zwitserland, op statistische gronden in bij West-Europa. In andere indelingen vallen deze landen ook wel onder de regio Midden-Europa.

Het land behoort, met uitzondering van het uiterste westen dat op de Rijn afwatert, geheel tot het stroomgebied van de Donau.

Rivieren
Het uiterste westen van Oostenrijk behoort tot het stroomgebied van de Rijn, de rest tot het stroomgebied van de Donau.

Een aantal rivieren in Oostenrijk zijn naast de Donau de Drau, Mur, Inn, Traun, Enns, Ybbs, Erlauf, Traisen, Kamp, Göllersbach, Piesting, Lech.

De Rijn is de grensrivier tussen Oostenrijk en Zwitserland.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Oostenrijk is van het Midden-Europese type, maar vertoont sterke verschillen die samenhangen met hoogteverschillen en met de ligging ten opzichte van het gebergte.

Van de oppervlakte van Oostenrijk wordt ongeveer tweederde ingenomen door de Oost-Alpen die van het westen naar het oosten lopen.

Naast de wintersportgebieden zijn ook de Oostenrijkse steden, zoals de hoofdstad Wenen, populaire vakantiebestemmingen.

Wintersport Oostenrijk
De Alpen in Oostenrijk zijn voor toeristen een geliefd wintersportgebied. Een populaire regio voor de beoefening van de wintersport is Tirol. Hier liggen onder meer de skigebieden Kitzbühel, Ischgl, St. Anton en Gerlos.

Ook in andere deelstaten, zoals Voralberg, Karinthië, Stiermarken, Salzburg zijn tal van wintersportaccomodaties om te skiën, rodelen, schaatsen, bobsleeën, langlaufen.

Dierenwereld
De dierenwereld in Oostenrijk is Midden-Europees-alpien van karakter en sluit in veel opzichten aan bij die van Zuid-Duitsland en Zwitserland.

Typische bergdieren zoals de steenbok, gems, sneeuwhaas en alpenmarmot bewonen de hoogst gelegen delen van Oostenrijk.

Kaart steden in Oostenrijk
Naast de hoofdstad Wenen zijn een aantal andere steden in Oostenrijk: Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck, Klagenfurt, Villach, Wels, Sankt Pölten, Dornbirn.

Wiener Neustadt, Steyr, Feldkirch, Bregenz, Klosterneuburg, Leonding, Baden, Wolfsberg, Leoben, Krems.

Kaart steden Oostenrijk: CIA

Vliegvelden Oostenrijk
Internationale vliegvelden in Oostenrijk zijn de luchthaven van Wenen (Flughafen Wien), Flughafen Salzburg, Flughafen Innsbruck, Flughafen Graz-Thalerhof, Flughafen Linz en Flughafen Klagenfurt.

Kaart bevolking Oostenrijk
De onderstaande kaart toont de bevolkingsdichtheid van Oostenrijk in 1969.

Kaart bevolkingsdichtheid Oostenrijk: CIA

Kaart Oostenrijk
Oostenrijk grenst aan Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Italië, Zwitserland en Liechtenstein. De hoofdstad van het West-Europese land is Wenen.

Oostenrijk, topografie, steden, wegen, rivieren, reliëf: kaart CIA

Kaart Oostenrijk deelstaten

Kaart Oostenrijk, deelstaten, steden, rivieren: EU