maandag 10 december 2012

Kaart Karinthië en Klagenfurt, Alpen Wintersport Vakantie

Kaart Karinthië, steden, wegen, rivieren: CIA
Karinthië is een van de negen deelstaten van Oostenrijk. Het bondland ligt in het zuiden van het land en telt 557.773 inwoners (januari 2012) De hoofdstad is Klagenfurt am Wörthersee. De Duitse naam voor de deelstaat is Kärnten.

Karinthië grenst in het westen aan de deelstaat Tirol, in het noordwesten aan Salzburg en in het noordoosten aan Stiermarken. In het zuiden grenst het bondsland aan de buurlanden Slovenië en Italië.

Het bondsland ligt in het stroomgebied van de rivier de Drava (Drau) en haar zijrivieren.

Karinthië wordt onderverdeeld in het Klagenfurter Bekken en Ober-Kärnten. Het bekken telt veel dalen en meren.

Een aantal prachtige meren die in de deelstaat liggen zijn de Wörthersee, Weissensee, Millstätter See, Presseggersee, Faaker See, Ossiacher See.

Klimaat en vakantie
Karinthië ligt in de gematigde Midden-Europese klimaatzone. Het bondsland heeft mede door de beschutte ligging achter de Hohe Tauern warme en gewoonlijk droge zomers.

Het gebied trekt zowel in de zomer als in de winter tal van toeristen. De Alpen in Karinthië zijn een populaire locatie voor een vakantie in de zomer en de beoefening van de wintersport.

In het noorden van het bondsland vormen de Hohe Tauern, met als hoogste berg de Grossglockner (3.797 m), de Gurktaler Alpen, met als hoogste berg de Königstuhl (2.331 m), de Saualpe en de Packalpe de grens met de bondslanden Salzburg en Stiermarken.

De kalkformaties van de Karawanken en de rotskammen van de Karnische Alpen liggen in het zuiden van de deelstaat

Bij Oberdrauburg, in het westen, grenst Karinthië aan Oost-Tirol. In het oosten ligt de Kor Alpe (2.141 m).

De stad Klagenfurt is het bestuurlijk en administratief centrum van de deelstaat. De stad telt tal van bezienswaardigheden, zoals barokke panden uit de 16de–18de eeuw, een imposante dom en het Landhaus waar het provinciaal bestuur zetelt.

In de omgeving van de stad liggen vele kastelen, burchten en landhuizen uit de 16de tot 19de eeuw.

Steden Karinthië
Naast de hoofdstad en grootste stad Klagenfurt am Wörthersee zijn een aantal andere steden in Karinthië: Villach, Wolfsberg, Spittal an der Drau, Feldkirchen, Sankt Veit, Völkermarkt, Sankt Andrä, Velden, Finkenstein.

Villach is een belangrijk verkeersknooppunt. Vanuit hier lopen autowegen en spoorlijnen naar de Italiaanse stad Udine en de Sloveense hoofdstad Ljubljana.

Bij Klagenfurt ligt de internationale luchthaven Alpe-Adria-Flughafen.

Kaart Karinthië
Het Oostenrijkse bondsland Karinthië grenst aan de deelstaten Tirol, Salzburg en Stiermarken. In het zuiden grenst het bondsland aan de buurlanden Slovenië en Italië. De hoofdstad is Klagenfurt am Wörthersee.

Kaart Stiermarken, steden, districten: EU