Kaart Opper-Oostenrijk, steden, wegen, rivieren, topografie CIA |
Opper-Oostenrijk grenst in het zuidwesten aan de deelstaat Salzburg, in het oosten aan Neder-Oostenrijk en in het zuiden aan Stiermarken.
In het noorden grenst de deelstaat aan de deelstaat Beieren in buurland Duitsland en de regio Zuid-Bohemen in Tsjechië.
Opper-Oosternijk bestaat uit vier historische kwartieren. Dit zijn het Mühlviertel in het noordoosten, het Traunviertel in het zuidoosten, het Innviertel in het noordwesten en het Hausruckviertel in het zuidwesten.
De deelstaat ligt tussen de monding van de rivieren de Inn en de Enns, aan beide zijden van de rivier de Donau.
Het gebied ten noorden van de Donau, het Mühlviertel, maakt deel uit van het Boheems Massief. Het hoogste punt is hier de Viehberg (1.111 m). Meer westelijke uitlopers van het Boheems Massief reiken tot boven de 1.300 meter.
Het centrale deel van Opper-Oostenrijk maakt deel uit van het Alpenvorland.
Het berglandschap in het zuiden sluit aan bij de Oostenrijkse Alpen en bestaat voor het grootste deel uit bergketens, waaronder het Sensen Gebirge (1.960 m) en de Grosser Pyhrgas (2.244 m).
Op de grens met de deelstaten Salzburg en Stiermarken ligt het Salzkammergut.
De grootste meren zijn de Mondsee, Attersee, Traunsee, Almsee, Gosauseen, Hallstätter See, Irrsee, Langbathseen, Offensee en de Wolfgangsee.
Klimaat en vakantie
Opper-Oostenrijk ligt in de zone van de Midden-Europees overgangsklimaat.
Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de deelstaat. Het gebied is voor een vakantie zowel in de zomer als in de winter in trek.
Vooral het Salzkammergut, met de vele meren, trekt veel vakantiegangers. Daarnaast zijn er tientallen gebieden in Opper-Oostenrijk om de wintersport te beoefenen.
Ook de kuuroorden in het bondsland, zoals Bad Ischl, trekken veel belangstelling.
De Traunsee, of Gmündner See, is met een diepte tot 191 meter het diepste meer van Oostenrijk. Aan het meer liggen de toeristische plaatsen Gmünden en Traunkirchen.
Het Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut staat als cultureel landschap op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Steden Opper-Oostenrijk
Naast de hoofdstad en grootste stad Linz zijn een aantal andere steden in Opper-Oostenrijk: Eferding, Wels, Steyr, Enns, Gmunden, Schärding, Ebensee, Bad Ischl, Ried, Braunau, Freistadt, Attnang-Puchheim.
De stad Linz ligt aan de snelweg van Wenen, via Linz, naar Salzburg en München. Linz is ook via spoorlijnen verbonden met de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, en Tsjechië en Duitsland.
Kaart districten Opper-Oostenrijk
Kaart districten Opper-Oostenrijk |
Opper-Oostenrijk in bestuurlijk ingedeeld in 3 zelfstandige steden en 15 districten. De zelfstandige steden zijn 1. Linz, 2. Steyr, 3. Wels.
De districten op de kaart zijn: 4. Braunau am Inn, 5. Eferding, 6. Freistadt, 7. Gmunden, 8. Grieskirchen, 9. Kirchdorf an der Krems, 10. Linz-Land, 11. Perg, 12. Ried im Innkreis.
13. Rohrbach, 14. Schärding, 15. Steyr-Land, 16. Urfahr-Umgebung, 17. Vöcklabruck, 18. Wels-Land.
Hallstatt in het Salzkammergut
Hallstatt in het Salzkammergut in Opper-Oostenrijk |
Kaart Opper-Oostenrijk
Het Oostenrijkse bondsland Opper-Oostenrijk aan de deelstaten Salzburg, Neder-Oostenrijk en Stiermarken. In het noorden grenst het aan buurlanden Duitsland en Tsjechië.
Kaart Opper-Oostenrijk, steden, districten: EU |