zaterdag 2 maart 2013

Kaart Vorarlberg en Bregenz - Alpen Wintersport - Oostenrijk Vakantie

Kaart Vorarlberg, steden, wegen: CIA
Vorarlberg is een van de negen deelstaten van Oostenrijk. Het bondsland ligt in het uiterste westen van het land en telt 373.729 inwoners (september 2012). De hoofdstad is Bregenz.

Vorarlberg grenst in het oosten aan de deelstaat Tirol. In het noorden grenst de deelstaat aan Duitsland, in het westen aan Liechtenstein en in het westen en zuiden aan Zwitserland.

Tussen Vorarlberg en Zwitserland ligt de vallei van de Rijn. In het uiterste noordwesten van de deelstaat ligt de Bodensee, een meer waarover de soevereiniteit door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt gedeeld.

Alpen
Vorarlberg ligt grotendeels in de Alpen. Verschillende berggroepen in het bondland zijn de Allgäuer Alpen, Lechtaler Alpen, Verwallgroep en Silvrettagroep en de Rätikon.

De Lechtaler Alpen zijn een deel van de Noordelijke Kalkalpen. Het beroemde wintersportgebied ligt in het bovenloopgebied van de Lech. De hoogste top is met een hoogte van 3.038 meter de Parseier Spitze.

De Arlberg, met een hoogte van 1802 meter op de grens met Tirol, vormt de verbinding tussen de groepen van de Noordelijke Kalkalpen en die van de centrale gneiszone.

Hoge bergen
De hoogste berg in Vorarlbergs is met een hoogte van 3.312 meter de Piz Buin. Andere bekende bergen zijn de Zimba in het Rätikon, de Schesaplana (de hoogste berg in het Rätikon), die Rote Wand in het Lechquellengebirge.

Andere hoge bergen zijn de Drei Türme (Montafon), die Drei Schwestern (bij Frastanz/Feldkirch), de Diedamskopf de de Kanisfluh in het Bregenzerwald, der Große Widderstein in het Kleinen Walsertals, de Karren in Dornbirn en de Pfänder in Bregenz.

Bos
Vorarlberg is voor ongeveer een vierde bedekt met bossen en wouden. Er groeien vooral beuken, dennen en sparren.

Meren en rivieren
De belangrijkste rivieren in het bondsland zijn de Rijn, die hier wordt aangeduid als de Nieuwe Rijn of Alpenrhein. De Rijn vormt voor een groot deel de grens met Zwitserland.

Andere belangrijke rivieren zijn de Ill en de Lech. De Ill stroomt bij Meiningen in de Rijn. De Bregenzer Ach en de Dornbirner Ach ontwateren grote delen van de bergen van het Bregenzerwald.

In het Lechbrongebergte ontspringt de Lech, die in noordoostelijke richting naar Tirol stroomt.

Bij de Bielerhöhe liggen aan aantal stuwmeren. Dit zijn onder meer de Silvretta Stausee en de Vermundt Stausee. Andere stuwmeren zijn de Lünersee en de Kopsspeicher.

Bodensee
In het noordwesten van Vorarlberg ligt de beroemde Bodensee. Plaatsen aan de Bodensee zijn Hard, Hörbranz, Bregenz, Lochau, Höchst, Fussach, Gaissau.

Districten Vorarlberg
De Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg is bestuurlijk ingedeeld in vier districten (Bezirke). Dit zijn Bregenz, Dornbirn, Feldkirch en Bludenz.

Wintersport en vakantie
Voarlberg trekt zowel in de zomer als in de winter tal van toeristen. In de wintermaanden is de deelstaat bij veel toeristen populair voor een wintersportvakantie.

Er zijn tal van locaties om te skiën, rodelen en te langlaufen. Belangrijke skigebieden zijn get Bregenzer Woud, de regio Arlberg met skiplaatsen als Lech en Zürs, het Brandnertal en de Montafon.

In het bondsland liggen prachtige natuurgebieden, zoals het Bregenzer Wald, het grote en het kleine Walserdal, de Walgauen en het Montafondal.

Bregenz is schilderachtige gelegen aan de oever van het Bodenmeer. Het is een belangrijk centrum voor toerisme en watersport. Het Bregenzer Wald is bij toeristen een populair wintersportcentrum.

Steden Vorarlberg
Naast de hoofdstad Bregenz en de grottste stad van de deelstaat Dornbirn zijn een aantal andere steden in Vorarlberg: Feldkirch, Bludenz, Lustenau, Lech.

De Arlbergpas, met een hoogte van 1.802 meter, en de Arlbergtunnel zijn de belangrijkste verkeersverbindingen met Tirol.

Vanuit Bregenz loopt een autoweg richting het noordoosten naar München. Richting het westen loopt een autoweg via Dornbirn, Feldkirch en Bludenz naar Inssbruck in de deelstaat Tirol.

Kaart Vorarlberg
De deelstaat Vorarlberg aan de deelstaat Tirol. Vorarlberg grenst verder aan de buurlanden Duitsland, Liechtenstein en Zwitserland. De hoofdstad is Bregenz.

Kaart Vorarlberg, steden, districten: EU