vrijdag 1 maart 2013

Kaart Tirol en Inssbruck - Alpen Wintersport Vakantie

Kaart Tirol, steden, wegen, rivieren: CIA
Tirol is een van de negen deelstaten van Oostenrijk. De deelstaat ligt in het westen van het land en telt 714.449 inwoners (januari 2012). De hoofdstad is Innsbruck.

Tirol grenst in het noorden aan de deelstaat Beieren in Duitsland en in het zuidwesten aan het kanton Graubünden in Zwitserland. In het zuiden grenst de deelstaat aan de provincies Zuid-Tirol en Belluno in Italië.

In het westen grenst Tirol aan de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, in het oosten en noordooosten aan Salzburg en in het uiterste zuidoosten aan Karinthië.

De zuidwestelijke punt van de deelstaat Salzburg grenst aan Italië, en verdeelt zo Tirol in twee afzonderlijke delen. Het oostelijke deel heet Oost-Tirol.

In Tirol liggen verschillende regio’s van de Alpen.

Dit zijn de Karwendel, de Brandenberger Alpen, de Kitzbüheler Alpen, het Wetterstein- en Miemingergebergte, de Lechtaler Alpen, het Kaisergebergte, de Zillertaler Alpen, de Stubaier Alpen, Ötztaler Alpen, Hohe Tauern, Defereggengebergte, Silvretta.

Het Tiroolse bergland maakt in het noorden deel uit van de Noordelijke Kalkalpen, met onder meer de Allgäuer Alpen en het Karwendelgebergte.

Ten zuiden van de rivier de Inn maakt het bondsland deel uit van de Rätische Alpen. Het noorden van Osttirol ligt in de Hohe Tauern.

De hoogste berg in Tirol is de Großglockner in het Alpengebied Hohe Tauern. Deze berg in Oost-Tirol is met een hoogte van 3.797 ook de hoogste berg in Oostenrijk.

Klimaat en vakantie
Tirol heeft een gematigd klimaat. De deelstaat ligt in het grensgebied van een Atlantisch continentaal klimaat en mediterrane invloeden.

Het bondsland is zowel in de zomer als in de winter een toeristische trekpleisters.

In Tirol liggen tal van gebieden met uitstekende faciliteiten om de wintersport te beoefenen. Onder meer Kitzbühel en Innsbruck trekken veel wintersporters.

Een bekende wintersportplaats bij Nederlanders is Gerlos. De plaats ligt in het district Schwaz, in het Gerlostal, een zijdal van het Zillertal in de Zillertaler Alpen.

Bekende skigebieden in het Zillertal zijn de plaatsen Fügen, Zell en Mayrhofen.

Districten Tirol
De deelstaat Tirol is bestuurlijk onderverdeeld in één zelfstandige stad en acht districten (Bezirke). De zelfstandige stad is Innsbruck. De districten zijn Landeck, Reutte, Imst, Innsbruck-Land, Schwaz, Kufstein, Kitzbühel, Lienz.

Lienz is het enige district in het gebied Oost-Tirol. De andere districten liggen in Noord-Tirol.

Innsbruck
Innsbruck is een belangrijk knooppunt voor verkeer over de Alpen. De stad is ook het culturele centrum van Tirol.

In 1964 en 1976 werden de Olympische Winterspelen in Innsbruck gehouden.

Inssbruck is vanuit het noorden via de Duitse stad München goed bereikbaar via Kufstein. Vanuit Inssbruck loopt een autosnelweg naar het zuiden richting de stad Bolzano in Italië.

Steden Tirol
Naast de hoofdstad en grooste stad Innsbruck zijn een aantal andere steden in Tirol: Kufstein, Telfs, Schwaz, Lienz, Hall in Tirol, Wörgl, Imst, Rum, St. Johann in Tirol, Kitzbühel, Landeck, Zirl, Wattens.

Bij Inssbruck ligt de het internationale vliegveld Flughafen Innsbruck.

Kaart Tirol
Tirol grenst aan de deelstaten Vorarlberg, Salzburg en Karinthië. In het noorden grenst Tirol aan Duitsland, in het zuidwesten aan Zwitserland en in het zuiden aan Italië. De hoofdstad is Innsbruck.

Kaart Tirol, steden, districten